lördag 9 mars 2019

Modernt bondfångeri

Häromdagen fick jag besök av dörrförsäljare från elföretaget Nordic Green Energy. Han erbjöd mig ett lägre elpris om jag bytte leverantör. Intressant, tänkte jag, eftersom Ellevio höjt nätpriset kraftigt. Men nätpriset går ju inte att påverka, bara priset på elen som strömmar i nätet. Min elektricitet kommer från Vattenfall, och de har faktiskt sänkt priset en hel del. Snacket vid dörren blev lite långvarigt, så jag förslog att dörrknackaren skulle komma in så att vi kunde prata om saken i lugn och ro. Det borde jag inte ha gjort.

Vi satte oss vid köksbordet och pratade om elpriser, nätpriser, elavtal och liknande. Han log mycket, såg på mig med uppspärrade ögon och snackade om en hel del ovidkommande saker. Efter lite muntlig info kom vi överens om att han skulle skicka mer info via mail. Då behövde han mitt personnummer. Det tyckte jag var konstigt, och sa det också. Han var tydligen beredd på den reaktionen, så jag fick någon sorts ”förklaring” som jag inte riktigt fattade. Någonstans där började en viss tvekan växa i mig. Ändå fick han mitt personnummer med de fyra sista och min mailadress. Sedan höll han fram sin pad och ville att jag med ett finger skulle skriva in en elektronisk signatur i ett särskilt fält. Vid den tidpunkten kände jag mig ganska stressad. Jag drog ett streck med pekfingret, men avbröt så den påbörjade signaturen. Misstänksamheten tog över. Jag gjorde klart för honom att det fick vara stopp. Den ungefärliga dialogen som följde:

Jag: Jag inväntar den skriftliga informationen. Efter att jag läst den kan vi kanske fortsätta samtalet.
Han: Okej, då skickar jag information till dig, och sen måste du svara inom 14 dagar. Om du inte svarar nej så sätter vi igång det hela.

Då blev jag återhållsamt arg. Den där försäljarfiguren med sin pad är en sorts modern bondfångare. Alltså: Han ska skicka information i ett mail till mig. Om jag inte besvarar det med ett nej inom 14 dagar, så betyder det att jag har accepterat att bli kund hos Nordic Green Energy. Hans (företagets?) tanke var/är väl att man vid en eventuell senare konflikt ska kunna hänvisa till att jag skrivit under ett avtal med min signatur. Jag sa att jag inte gillade hans försäljningsmetod. Han såg besviken och lite skrämd ut när han gick uppför trapporna för att knacka på en ny dörr. Jag borde ha uppmanat honom att lämna huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar